پایگاه اطلاع رسانی آیت الله ابراهیم امینی قدس سره

سخن پژوهشكده

سخن پژوهشکده

شناخت راه‏هاى درآمد و شیوه‌‏هاى هزینه‌‏کردن اموال و دقت در حرام و حلال آن، از مهم‏ترین وظایف فردى و اجتماعى است. هر فرد و خانواده و جامعه بزرگ و کوچک چنانچه حلال و حرامِ در درآمدها و هزینه‌‏ها را نشناسد و در عمل به آن پاى‏بند نباشد و کسب مال به هر شیوه را جایز بداند و هزینه‏ کردن اموال در هر گونه مصرف را مُجاز بشمارد، گرفتار آشوب و بى ‏قانونى در زندگى اقتصادى مى‏‌شود و این بى‌‏قیدى و بى‌‏قانونى در اقتصاد خرد و کلان او را به نقض قانون در حیات فرهنگى و سیاسى و حتى به لغزش و انحراف در سطح عقاید و اخلاق اسلامى مى‏‌کشاند.

دین‏دارى به معناى پذیرش قوانین الهى، اخلاق اسلامى و اعتقادات و باورهاى پیامبران الهى در زندگى فردى و اجتماعى است. کسانى که در صادرات و واردات خود و جامعه خویش هیچ شرط و شروطى ندارند و فقط میل و غریزه و احساس نیازهاى صادق و کاذب را مجوّز «تولید» و «توزیع» و «مصرف» اعلام مى‏کنند، نه تنها اقدامى غیرشرعى و حرام انجام مى‏دهند، بلکه از دیدگاه عقل و فطرت و برنامه‏‌ریزى عاقلانه نیز داراى نظم و قانون‏مدارى و رشد و سلامت فردى و اجتماعى نخواهند بود. فقر و گرسنگى از یک سو، و رفاه‌‏گرایى و تبعیض و فاصله عمیق طبقاتى، از سوى دیگر پی‌‏آمد آشکار بى‌‏اعتنایى به حلال و حرام‏هاى اقتصادى و انضباط مالى است؛[1] درّه‌‏ها و کوه‏هاى بلند اقتصادى که سبب بسیارى از جنگ‏ها و نزاع و کشتار و استثمار انسان‏ها و مرگ انسانیت و اخلاق و مانع بزرگ برادرى و هم‏فکرى و همکارى در سطح جهانى است.

کتاب حاضر که حاصل تلاش دل‏سوزانه و تأملات ارزشمند استاد گران‏قدر آیت ‏اللّه‏ ابراهیم امینى ـ دام عزّه ـ در زمینه انضباط اقتصادى است، گامى به سوى اصلاح اوضاع اقتصادى کشور محسوب مى‌‏شود. این دانشور بزرگوار با استناد به قرآن و احادیث و سیره امیرالمؤمنین علیه‏‌السلام و معصومین علیهم‌‏السلام و توجه به واقعیات اقتصادى کشور و یادآورى راه و رسم عاملان دین در مصرف بیت‏ المال، فرزندان اسلام را به اصلاح و مراقبت بیشتر در زمینه «درآمدها» و «هزینه‌‏ها» فرامى‏خواند. بذر مطالعات این اثر مفید، در سال 1374 که رهبر انقلاب اسلامى آن را سال وجدان کار و انضباط مالى ـ اقتصادى نامیدند، در اندیشه مؤلّف گرامى افشانده شد و در طول زمان در چند خطبه نماز جمعه شهر مقدس قم بالید. مطالب و خطبه‌‏هاى استاد به درخواست «پژوهشکده امر به معروف و نهى از منکر» با اصلاح و تکمیل در قالب دو کتاب سودمند و ارزشمند مهم‏ترین واجب فراموش شده و انضباط اقتصادى تدوین گردید. کتاب اوّل بوستان کتاب در بهار 1392 منتشر کرد و اثر دوم اینک فراروى اهل مطالعه و مسئولان فرهنگى کشور است.

این کتاب هرچند براى همه علاقه‏مندان اجراى احکام مالى اسلام مفید و کارساز است، براى مدیران جامعه و مسئولان مالى و اقتصادى جوامع اسلامى بیشتر اهمیت و ضرورت دارد. رعایت حلال و حرام و انضباط مالى بر اساس قرآن و سنّت و سیره پیامبر گرامى صلى‏‌الله‏‌علیه‏‌و‏آله و اهل بیت آن بزرگوار، شرط نخستِ براى اجراى عدالت و تهذیب اخلاق و رفتار دیگر بخش‏هاى خصوصى و فعالیت‏هاى فردى است. پژوهشکده امر به معروف، با قدردانى از مؤلّف و استاد محترم و مسئولان گرامى بوستان کتاب، تمام مدیران مالى و دل‏سوزان عدالت و اخلاق را به مطالعه و بهره‏‌گیرى از اثر حاضر فرا مى‏‌خواند و از خداوند براى همه ایمان و معرفت افزون‏تر و توفیق شناخت و عمل به قوانین الهى را خواهان است.

والسلام

پژوهشکده امر به معروف و نهى از منکر

وابسته به ستاد احیاى امر به معروف و نهى از منکر

 

[1] . محمد مهدى شمس ‏الدین، دراسات فى نهج ‏البلاغه، ص 40: امیرمؤمنان على علیه‏‌السلام تأکید فرموده است: ما رأیت نعمةً موفورةً الاّ و الى جانبها حق مضیع؛ هیچ نعمت فراوان و انباشته نیافتم مگر این‏که در کنارش حقوقى تضییع شده است.