پایگاه اطلاع رسانی آیت الله ابراهیم امینی قدس سره

پیشگفتار

کتاب را که می­گشایی، دلواپسی­های معلم دلسوزی را می­بینی که نگران آینده­ی نسل جوان جامعه اسلامی خویش است و روی سخن با طلاب و دانشجویان حوزه­های علمیه و علوم اسلامی است که ویژگی خاصی را به این دفتر افزوده است.

کتاب را که می­گشایی با تورق آن به‌راحتی می­توانی به وسعت تجارب و اطلاع و بینش علمی مؤلف آن واقف شوی و هم به خلوص او در ارائه این خدمت صادقانه به نسل جوان دست­یابی.

مؤلف محترم این مسوده؛ عالم عاملی است که دیرآشنای حوزه‌های علمیه تشیع است. وجود با برکتی که همه تجارب زندگانی عالمانه­اش را در توصیه­های مکررش به دانشجویان و طلاب جهت پیمودن صراط مستقیم الهی در لابه‌لای اوراق این دفتر عرضه داشته است. مؤلف کتاب جناب آیت‌الله امینی، نام آشنای حوزه اخلاق است که عمر گران‌مایه‌اش را در تعلیم و تعلم و تدریس و تدرس معارف اسلامی سپری کرده است و به هر آنچه که در این مسیر به آن دست‌یافته و آن را برای آشنایی بیشتر طلاب جوان لازم دیده است در این دفتر گردآوری کرده است. در واقع کتاب حاضر، شمه­ای از تجارب و آموخته­های زندگانی علمی و اخلاقی اوست. بزرگ مردی که خود گام‌به‌گام مسیر مکتسباب حوزوی را پیموده است و با فراز و نشیب­ها و گذرگاه­ها و سهولت و سختی­های این راه الهی آشنا است و به هر آنچه که بدان توجه می­دهد، خود آن را با همه­ی وجودش احساس کرده است؛ اگر در ضمن به زندگانی بزرگانی از حوزه می­پردازد برای این است که با بسیاری از آنان هم‌نشین بوده و از محضرشان در ایام جوانی کسب فیض کرده است.

او انفاس قدسی آن بزرگ‌مردان را در جان دارد و تعالیم اساتید بزرگی چون حاج شیخ محمدحسن عالم نجف‌آبادی و علامه طباطبائی و بنیان‌گذار کبیر انقلاب رحمة الله علیهم را در کارنامه­ی زندگی­اش می‌توان دید. آن­جناب سال­های سال از عالمان بزرگ نظام امامیه مسیر عبودیت و اخلاق و تقوی را آموخته و گام به گام تجربه اندوخته و سپس خود عالم عاملی بوده است که در این راه آسمانی، شاگردان فراوانی را پرورده و ده‌ها سال به تدریس یافته­های خویش در حوزه­های علمیه مشغول بوده است.

توصیه‌های پدرانه‌ی او به طلاب و دانشجویان سرشار از معارف اسلامی، علوم بیوت وحی، آیات و روایات و آینه‌دار کرامات و اخلاق و تقوای بزرگان این راه است. راهنمایی‌های کتاب امتزاجی از علم، تجربه، تقوی و یافته‌های او در ایام تعلیم و تعلم اوست. آیت‌الله امینی تجربه‌های زندگی‌اش را در مسیر اکتساب علوم اسلامی که بهای یک‌عمر زندگانی اوست به رایگان در این دفتر در اختیار طلاب جوان قرار می‌دهد و خواننده جوان با کمترین هزینه در آغاز راه تعلیم و تزکیه‌ی خویش تجارب زندگانی عالمی متواضع، معلمی دلسوز و فقیهی متخلق به فضائل را به آسانی در اختیار دارد.

مسلماً آنانی که با این مسیر الهی در کسب معارف اسلامی آشنایند قدر و منزلت این توصیه‌های پدرانه را به‌خوبی می‌دانند و قدر و قیمت این کتاب را می‌شناسند. بزرگان اخلاق فرموده‌اند: اگر از تجارب دیگران پند نگیریم، عمر نوح علیه‌السلام نیز برای دستیابی به حیات طیبه کافی نیست و حال اگر این تجربه‌های عرضه شده از سوی عالمی متقی و خدا محور بوده و روی سخن هم با سالکان جوان مدارس علمیه باشد دیگر موهبتی الهی است که می‌بایست به‌راستی و درستی قدر آن را دانست و توصیه‌های آن را راهنمای مسیر علم و تقوای خویش جهت عبودیت حضرت باری‌تعالی قرار داد.

مؤلف بزرگوار سعی کرده اهمیت تزکیه را در کنار تعلیم نشان دهد. کوشیده است که طلاب جوان از همان آغاز راه طلبگی به این مسئله حیاتی توجه داشته باشند که فراگیری علوم قرآنی و روایی و آشنایی با معارف اسلامی و آموزه‌های اهل‌بیت علیهم‌السلام هدف نهایی نیست، بلکه این همه راهی است برای تقوی و پرهیز و دوری از دنیا طلبی و دنیازدگی و تزکیه نفس از رذایل اخلاقی.

کتاب با طرح مباحث گوناگون و رهنمودهای متفاوت و دامن‌گستر در ساحت علم، عمل و اشاره به زندگانی بزرگان و ... در واقع به یک امر واحد دلالت می‌کند و آن پرداختن به معنویات در این راه و اصل قرار دادن تطهیر نفس در همه­ی اطوار تعلیم و تعلم است. اصلی که در همه­ی اوراق این دفتر پنهان و آشکار، خواننده را به‌سوی قرب الی الله و پیمودم صراط بندگی جهان‌آفرین سوق می‌دهد. امید است طلاب جوان ما قدر این رهنمودهای عالمانه را بدانند و به آن عمل نمایند، ان‌شاءالله.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران

محمودرضا جمشیدی