پایگاه اطلاع رسانی آیت الله ابراهیم امینی قدس سره

مشاغل سنگین برای بانوان مجاز است یا خیر؟

مشاغل سنگین برای بانوان مجاز است یا خیر؟

كار كردن از ديدگاه اسلام، نه يك حق، بلكه وظيفه است و مرد و زن، از اين نظكار كردن از ديدگاه اسلام، نه يك حق، بلكه وظيفه است و مرد و زن، از اين نظرتفاوتى ندارند. زن نيز بايد درباره امور اجتماعى اداىِ وظيفه كند و در انتخاب شغل آزاد است. اما با توجه به آفرينش ويژه جسمانى و روانى‏اش اشتغال به هر كارى در شأن و صلاحيت وى و ساير افراد اجتماع نيست. وى موجودى است ظريف، لطيف و زيبا و در اثرهمين لطافت و زيبايى است كه براى مرد جاذبه و نفوذ دارد، لذا در انتخاب شغل بايد بكوشد به زيبايى‏اش لطمه‏اى وارد نسازد. از همين رو، اشتغال به كارهاى سنگين و دشوار و خسته‏كننده به صلاح بانوان نيست، مانند رانندگى ماشين‏هاى سنگين، كارهاى شبانه، كارگرى در معادن، كارگرى ذوب آهن، كارخانه سيمان، كارخانه‏هاى اتومبيل‏سازى، كشاورزى، دامدارى، و امثال آن. اشتغال به اين كارها بيشتر فوق توان بانوان است و
زيبايى و لطافت و جاذبيت آنان را در معرض خطر قرار مى‏دهد، كه نه به نفع بانوان است و نه شوهران‏شان.به همين دليل، اسلام به مردان توصيه مى‏كند كه بانوان را به كارهاى دشوار وادار نسازيد.
اميرالمؤمنين به فرزندش امام حسن عليهماالسلام فرمود:
زن را به انجام كارى كه فوق توان او است، وادار نساز، زيرا اين موضوع براى حالاو مناسب‏تر و قلب او را آرام و جمالش را نيكو نگه مى‏دارد.
تفاوتى ندارند. زن، لطيف و همانند گل است و قهرمان نيست.(1)
________________________________________
1. وسائل الشيعه، ج 20 ص 168: في رسالة أميرالمؤمنين إلى الحسن عليهماالسلام قال:
«لا تملك المرأة من الأمر ما يجاوز نفسها؛ فإنّ ذلك أنعم بحالها، و أرخى لبالها، و
أدوم لجمالها؛ فإنّ المرأة ريحانة و ليست بقهرمانة».